Çarmıhtan İndiriliş

           Diplomat, alim ve dil bilimci olan Peter Paul Rubens (1577-1640), 17. yüzyılın Avrupa saraylarında çalışan en beğenilen ressamdı. Dinamik, renkli ve duygusal stili son derece etkileyiciydi. 

           Bu resim ortaya çıkınca Rubens, sanat tarihini önemli ölçüde değiştirdi, yaşayan en büyük sanatçılardan biri olarak uluslararası üne kavuştu. Diyagonal bir kompozisyon, chiaroscuro (ışık-gölge), çarpıcı bir renklendirme ve insanın fiziksel niteliklerinin dramatik etkisinden yararlanarak, İsa'nın çarmıha gerilmesinden sonra oluşan kasveti tasvir eder. İsa'nın resmin dışına çıkıyor gibi görünen bedeni, kefeni yardımıyla haçtan indirilmektedir. Dostları ve havarileri, bedenini kaldırmak için destek olurlar, bir yandan da yoğun duygularına hakim olmaya çalışırlar. Duruşları müthiş bir gerilim ve hareket duygusu yaratır. Diğer yandan renk tonlarının zenginliği, bütünlüğü ve akıcılığı yoğunlaştırır. Şehvetli, sarışın Mecdelli Meryem, İsa'nın ayak ucunda durmaktadır. Resimde oldukça önemli bir yeri olan Meryem ise perişan ama sakin bir halde kollarını oğluna uzatmıştır. Bu haliyle, Rubens'in 1601 senesinde kopyaladığı Helenistik heykel Laokoon'u andırır. 

            Eser, Rubens'in arkadaşı olan Anvers Belediye Başkanı ve Arquebusiers (Tüfekli Askerler) Loncası Başkanı Nicolaas Rockox (1560-1640) aracılığıyla sipariş edilmişti. Rubens'in 1611 senesindeki Haçın Dikilmesi (Elevation of the Cross) tablosunun muhteşemliği, Lonca üyelerini şaşkına çevirmiş, Anne Katedrali mihrabı için bu yeni eseri yapmak üzere sanatçıya 2.400 florin ödemişlerdi. 

            Umarım yeni yazımı beğenip keyifle okumuşsunuzdur. Diğer yazılarımda görüşmek üzere 🙋

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnci Küpeli Kız

Nedimeler